Ainon tarina on meidän tarinamme

Ainon tarina on laulukollektiivi Sabrina ja Saarten tytärten säveltämä ainutlaatuinen ja kokonaisvaltainen konserttielämys. A cappella -laulua, live-elektroniikkaa ja videoprojisointia taianomaisesti yhdistelevä teos pohjautuu Kalevalasta tuttuun kertomukseen nuoresta naisesta elämän suurimpien päätösten ja vaativimpien paineiden keskellä. Yhtye on säveltänyt kaiken teoksen musiikin yhdessä, taiteellisen johtajansa Sabrina Ljungbergin luotsaamana.

Ainon tarina -LEVYNJULKAISUKIERTUE KEVÄÄLLÄ 2024:

HELSINKI: 9.3.2024 klo 16, Vapaan taiteen tila

TARTTO: 20.4.2024 klo 14, Tampere-maja
Story of Aino is part of the side programme of the European Capital of Culture Tartu 2024.

JYVÄSKYLÄ: 4.5. 2024 klo 14, Villa Rana

MÄNTSÄLÄ: 26.5.2024 klo 15, Kulttuurimeijeri
HUOM: Mäntsälään erillinen lipunmyynti lippu.fi

Ketkä ovat nykyajan Ainoja? Kuva: Suvi Sievilä photo/grafia

Ketkä ovat nykyajan Ainoja? Kuva: Suvi Sievilä photo/grafia

MODERNIA SÄVELKIELTÄ

Täysin uutta musiikkia sisältävä teos kuljettaa kuulijan Ainon ajattomiin mielenmaisemiin. Musiikki menee luihin ja ytimiin riipaisevan kauniiden kappaleiden seuratessa toinen toistaan. Herkkien tunnelmien vastapainona kuullaan myös rytmiä, rosoa ja ristiriitaa: elämän soundeja.

A cappella -naiskuoron lisäksi teoksessa on mukana musiikillisina elementteinä improvisointia sekä muusikko Johannes Kairan maagista live-elektroniikkaa. Näyttämötoteutuksessa on mukana draamaa, koreografiaa sekä valokuvaaja Suvi Sievilän näyttävä visualisointi ja videoprojisointi.

Saarten tytärten tulkinnassa Aino ei ole passiivinen uhri, vaan herkkä ja voimakas olento. Kuva: Suvi Sievilä photo/grafia

Saarten tytärten tulkinnassa Aino ei ole passiivinen uhri, vaan herkkä ja voimakas olento. Kuva: Suvi Sievilä photo/grafia

UHRI VAI SANKARI?

Ainon tarina esittelee Kalevalan Aino-tarun uudesta näkökulmasta ja uuteen ilmaisuun puettuna. Perinteisesti uhrina kuvattu Aino näyttäytyy teoksessa herkkänä ja voimakkaana olentona. Tarinan hahmot ovat monitasoisia ja ristiriitaisia, myyttisiä ja inhimillisiä. Ainon tarina pureutuu yhteiskunnallisten kysymysten ytimeen: Mitä ovat naiseus ja tasa-arvo nykyajan Suomessa? Millaista kätkettyä naismyyttiä kannamme perintönämme? Ketkä ovat nykyajan Ainoja? 

 

LOHDULLINEN SANOMA

Ainon tarinan teemat ovat tuttuja tämän ajan ihmiselle: nuoren itsenäistymisen haasteet, seksuaalinen väkivalta, mielenterveysongelmat, ympäröivästä yhteisöstä syrjäytyminen, ristiriitainen äitisuhde. Ainon tarinan kautta kuulijalla on mahdollisuus syvimpien inhimillisten kokemusten käsittelemiseen, ja raskaat aiheet saavat taidekokemuksen kautta helpommin lähestyttävän muodon. Teoksen läpi kantaa lohdullinen sanoma: Kipeimmästäkin surusta voi selvitä, tai ainakin sen kanssa voi oppia elämään.

“Vielä tälle tyttärelle, tälle kaunolle kanalle, kihlat kiljuen tulevat!” Ainon voimautumislaulu. Kuva: Suvi Sievilä photo/grafia

“Vielä tälle tyttärelle, tälle kaunolle kanalle, kihlat kiljuen tulevat!” Ainon voimautumislaulu. Kuva: Suvi Sievilä photo/grafia

MEIDÄN TARINAMME

Ainon tarinan kollektiivinen sävellystyö aloitettiin syksyllä 2019, jolloin laulukollektiivi perehtyi yhdessä Kalevalan neljänteen runoon. Aino-taruun tutustuttiin erilaisin valmistavin tehtävin, muun muassa keskustelemalla, kirjallisuuteen perehtymällä, kuvallisella kerronnalla sekä hahmojen kuvittellisia päiväkirjamerkintöjä kirjoittamalla ja lukemalla.

Laulajat saivat pienissä ryhmissä työstettäväkseen oman osuuden runotekstistä. Runot muotoutuivat yhdessä ideoiden ja säveltäen vaihe vaiheelta lauluiksi. Sovitusvaiheessa sävellykset hioutuivat kaikkien sävellysryhmien sekä sävellysmentoreina toimineiden Sabrinan ja Johannan käsissä. 

Koronapandemian myötä kollektiivi joutui siirtymään etäharjoituksiin, joissa kappaleiden kehittelyä ja harjoittelua jatkettiin. Etätreenien myötä syntyi liuta uusia, innovatiivisia harjoittelutapoja. Laulujen treenaaminen ja esittäminen yleisölle palkitsee, kun Ainon tarina saa yhdessä sävelletyn musiikin myötä omakohtaisia ja uniikkeja kerroksia.

Kollektiivisessa kuorosäveltämisessä luotetaan yhteisön kannustamiseen eikä jätetä ketään yksin. Kuva: Suvi Sievilä photo/grafia

Kollektiivisessa kuorosäveltämisessä luotetaan yhteisön kannustamiseen eikä jätetä ketään yksin. Kuva: Suvi Sievilä photo/grafia

UUTTA LUOMASSA

Kollektiivinen kuorosäveltäminen haastaa säveltäjyyteen liittyvää myyttiä, rikastaa musiikillista ilmaisua sekä luo suomalaiselle kuorokentälle nuorten naisten tekemää, korkealaatuista ja kiinnostavaa musiikkia. Sabrina Ljungberg on kehittänyt luomaansa yhteisöllisen kuorosäveltämisen metodia yhdessä Saarten tytärten kanssa.

Sabrina ja Saarten tyttäret toteutti ensimmäisen kollektiivisen sävellysprojektinsa syksyllä 2017. Kantelettaren joulutarinaan yhdistyi tuore musiikki, koreografiat sekä katutanssijat. Teos sai innostuneen vastaanoton, ja siitä tuli yksi yhtyeemme ohjelmiston kulmakivistä.

Ainon tarina on levytetty vuoden 2023 aikana Finnvoxin studiolla Helsingissä, ja albumi julkaistaan keväällä 2024.

Ainon tarinan toteutumista ovat olleet tukemassa muun muassa Suomen Kulttuurirahasto, Musiikin Edistämissäätiö, Kalevalaseura, Helsingin kaupunki sekä Otto A. Malmin lahjoitusrahasto.

Armottoman osa on Ainon tarinasta ensimmäisenä julkaistu single ja musiikkivideo.