PODCAST, JOKA SYVENTYY AINON MIELENMAISEMIIN

 
podcast-logo-ainon-tarina-tanaan.jpeg

Laulukollektiivi Sabrina ja Saarten tyttäret julkaisee syksyllä 2021 Ainon tarina tänään -podcastin. Jaksoissa syvennytään Kalevalan Ainon mielenmaisemiin ja tarkastellaan Aino-tarun ikiaikaisia teemoja osana nykypäivän ihmisyyttä, erityisesti naiseuden näkökulmasta.

Kahdeksanosaisen podcastin jaksot keskittyvät vuorollaan yhteen Ainon elämän merkittävistä teemoista, peilaten niitä nykypäivään vieraiden näkemysten ja kokemusten kautta. Mukana keskustelemassa on Sabrina ja Saarten tytärten taiteellinen johtaja Sabrina Ljungberg, laulukollektiivin jäseniä sekä asiantuntijavieraita.

muodonmuutos

Podcastin ensimmäisessä jaksossa käsitellään yhtä Ainon tarinan näkyvimmistä teemoista: muodonmuutosta. Ainon päätös hukuttautua käynnistää muutoksen paitsi hänessä itsessään, myös hänen ympärillään. Miten Ainon äiti reagoi Ainon muodonmuutokseen, entä kuinka Ainon muodonmuutos puhuttelee tämän päivän ihmistä? Millaisia muodonmuutoksia koemme nykypäivänä ja kuinka muutoksiin tulisi suhtautua?

naisen kuva

Podcastin toisessa jaksossa syvennytään naiseuteen. Millaista oli elää naisena 1800-luvulla, entä millaista naiseus on tänään? Ovatko nykypäivän naiset keskenään erilaisempia kuin entisaikaan, vai yhdistävätkö tietyt tälle päivälle ominaiset paineet ja odotukset meitä edelleen?

Keskustelemassa mukana tyttäret Jutta ja Essi sekä asiantuntijavieraana toimittaja, kirjallisuustieteen tohtori Tiina Piilola. Piilola on tutkinut Ainoa ja muita Kalevalan naisia muun muassa väitöksessään Kalevalan naiset ja tiedon yöpuoli — Lönnrotin jalanjäljissä kohti Kalevalan naisten tarinoita. Sabrina ja Saarten tyttäret luki Piilolan Kalevalan naiset -kirjaa perehtyessään Aino-taruun ennen kollektiivisen säveltämisen aloittamista.

"Kun näin esikoisromaanini Alkuvedet kansikuvan, jossa nuori tyttö sukeltaa lumpeiden alle vaaleat hiukset liehuen, koin saaneeni Ainon kutsun."
— Tiina Piilola
Podcastin ensimmäisen jakson asiantuntijavieraana Kalevalan naisia tutkinut Tiina Piilola. Kuva: Miikka Pirinen

Podcastin ensimmäisen jakson asiantuntijavieraana Kalevalan naisia tutkinut Tiina Piilola. Kuva: Miikka Pirinen

Piilola kertoo löytäneensä tiensä Kalevalan pariin juuri Ainon kautta: “Kun näin esikoisromaanini Alkuvedet kansikuvan, jossa nuori tyttö sukeltaa lumpeiden alle vaaleat hiukset liehuen, koin saaneeni Ainon kutsun.”

"Ainossa on inspiroivaa voimaa."
— Tiina Piilola

Kalevalaa on Piilolan mukaan lupa tulkita rohkeasti. Kalevala on hänen mukaansa kuin sinfoniapartituuri, jota ei välttämättä aluksi ymmärrä. “Kun Kalevalaa sitkeästi tutkii, alkaa ymmärtää teoksen symbolista kieltä”, Piilola toteaa.

Piilolaa kiehtoo Ainon hahmossa se, että tämä houkuttelee muita veteen, taiteen ja tuonpuoleisen maailmaan: “Aino kiehtoo ja on aina kiehtonut taiteilijoita. Ainossa on inspiroivaa voimaa.”

 

Jaksojen suunnittelu ja toimitus: Sabrina Ljungberg
Editointi ja tuotanto: Emmi Salervo
Äänitys ja miksaus: Jesse Pasanen
Äänisuunnittelu: Johanna Alanko & Sabrina Ljungberg
Runojen lukija: Eeva Helemaa-Ryymin
Visuaalinen ilme: Jesse Pasanen

Sabrina ja Saarten tyttäret (2021)

 

Ainon tarina tänään -podcastia tukemassa:

otto-a-malm-lahjoitusrahasto-logo.jpeg

Ainon tarinan -LEVYNJULKAISUKIERTUEEN ESITYKSEt KEVÄÄLLÄ 2024:

La 9.3. kLO 16 HELSINKI, LEVYNJULKAISUKONSERTTI

La 20.4. kLO 14 TARTTO

La 4.5. kLO 14 JYVÄSKYLÄ

LA 26.5. KLO 15 MÄNTSÄLÄ
(MÄNTSÄLÄN LIPUT LIPPU.FI)