Valokuvaaja, visualisti Suvi Sievilä: “Ainon tarina kertoo vapaudesta”

 

Sabrina ja Saarten tytärten kanssa Ainon tarinaa työstänyt valokuvaaja, visualisti Suvi Sievilä kertoo, miten hänen käsityksensä Kalevalan Ainosta on muuttunut dramaattisesti yhteistyön aikana. “Ainon tarina on ollut minulle aiemmin kaksi lausetta: Aino luvataan Väinämöiselle vaimoksi. Aino ei tähän suostu, joten hän hukuttautuu. Kaksi lausetta on laajentunut työskentelyn myötä todella syväksi, tulkinnalliseksi runoksi.” Sievilä kuvailee.

Tällaiselle tyypille, joka tykkää saduista ja vähän fantasiastakin, on aivan huikeaa, että siellä on joitain merenneitojakin houkuttelemassa Ainoa! Se on valtava tarina, kun siihen on syventynyt.
— Valokuvaaja, visualisti Suvi Sievilä

Sievilän käsialaa ovat muun muassa Ainon tarinan visuaalinen ilme käsiohjelmasta somesisältöihin. Lisäksi Sievilä on suunnitellut esityksissä nähtävät koreografiat ja muut visuaaliset elementit, joita on ideoitu ja kehitetty yhdessä laulukollektiivin kanssa. Sievilä kuvaa inspiroitumistaan: “Tällaiselle tyypille, joka tykkää saduista ja vähän fantasiastakin, on aivan huikeaa, että siellä on joitain merenneitojakin houkuttelemassa Ainoa! Se on valtava tarina, kun siihen on syventynyt.”

Valokuvaaja, visualisti Suvi Sievilälle vapaus on kaikki kaikessa. Kuva: Petra Veikkola

Vapaus merkitsee itselleni ihan kaikkea. Että on vapaus olla mitä on ja tehdä mitä haluaa.
— Valokuvaaja, visualisti Suvi Sievilä
 
 

Sievilää kuullaan myös asiantuntijavieraana Ainon tarina tänään -podcastin viidennessä jaksossa, jonka teemana on vapaus. Yrittäjänä toimivalle Sievilälle vapaus on tärkeää: “Vapaus merkitsee itselleni ihan kaikkea. Että on vapaus olla mitä on ja tehdä mitä haluaa. Välillä sitä havahtuu, kuinka etuoikeutetussa asemassa me Suomessa ollaan. Kuinka vapaita me ollaan tekemään ja valitsemaan meidän elämän suuntaa.”

Vapaus toteutuu Sievilän elämässä ja arjessa muun muassa yrittäjänä toimiessa. Omaa vapauttaan hän on toteuttanut jo monta vuotta tekemällä asioita, joita hän haluaa tehdä ja jotka kokee omikseen. Esimerkiksi se, että Sievilä lähti Ainon tarina -projektiin intensiivisesti mukaan, on hänelle suurta vapautta ja kertoo: “Oivalsin viitisen vuotta sitten, kuinka tärkeää itselleni on tehdä oman näköistä jälkeä ja oman näköisiä kuvia, ja saada voimaa sellaisista asioista joista inspiroidun. Se on mulle sitä vapautta, että saan valita mihin lähden mukaan.”

Aino on mieluummin vapaa kuin vanki, jonkun uhri. Teos nostaa hyvinkin vahvasti vapauden käsitteen.
— Valokuvaaja, visualisti Suvi Sievilä

Esimerkiksi Afganistanin tilanne on muistuttanut Sievilälle Ainon tarinasta. Lukiessa uutisia nuorista naisista, jotka kantavat itsemurhapillereitä tai myrkkykä mukanaan koska eivät tahdo joutua väkisin vaimoksi terroristitaistelijoille, on Ainon tarina on Sievilälle todellisuutta. “Vaikka pakkoavioliitto ei ole suomalaisen naisen elämää, silti se tulee edelleen meille vastaan”, Sievilä toteaa.

Ainon tarinassa on Sievilän mukaan lukuisia ulottuvuuksia ja yhtymäkohtia nykyaikaan sekä vapauteen: “Ihanaa että Ainoa on lähdetty tulkitsemaan jonain muina kuin ressukkana uhrina. Aino on mieluummin vapaa kuin vanki, jonkun uhri. Teos nostaa hyvinkin vahvasti vapauden käsitteen.”

5. VAPAUS

Millaisena Ainon ja muiden naisten vapaus näyttäytyy Kalevalassa, entä millaiset asiat rajoittavat vapauttamme nykypäivänä? Voiko vapautta olla liikaa? Ainon ja nykypäivän naisten vapaudesta Sabrinan kanssa keskustelemassa Saarten tyttäret Pirita ja Sonja. Asiantuntijavieraana tässä jaksossa kuullaan Ainon tarina -konsertin visualistia ja koreografia, valokuvaajaa Suvi Sievilää.

6. VOIMA

Saarten tytärten tulkinnassa Aino esitellään rohkeana sankarittarena, mutta millaisissa hetkissä Ainon voima todella näyttäytyy? Tämänkertaisessa jaksossa pohditaan voimakkuuden erilaisia ilmenemismuotoja sekä millaista voimaa eri aikakausina on arvostettu. Jakson aiheista Sabrinan kanssa keskustelemassa Saarten tyttäret Johanna ja Virve.


KUUNTELE PODCASTIN UUSIMMAT JAKSOT TÄSTÄ!


AINON TARINA TÄNÄÄN -PODCASTIA TUKEMASSA OTTO A. MALMIN LAHJOITUSRAHASTO

 
Sabrina Ljungberg