Näin tehtiin kuorolevy, osa 1 – Levytyspäivän tunnelmia: tiukkaa keskittymistä ja yhdessä tekemisen huumaa!

 

ESITTELEMME AINON TARINA -ALBUMIN SYNTYVAIHEITA NYT ALKAVASSA BLOGISARJASSA. ENSIMMÄISESSÄ JUTUSSA jaamme fiiliksiämme ÄÄNITYKSISTÄ JA POHDIMME, mIstä levytystaika syntyy.

9.3.2024 julkaistava Ainon tarina on ensimmäinen Sabrina ja Saarten tytärten kokopitkä albumi. Levy sisältää 19 Saarten tytärten kollektiivisesti säveltämää laulua ja niiden lisäksi Johannes Kairan elektronisia äänimaisemia.

Äänitystä varten valmisteltavaa siis riitti, eikä matka ollut aivan mutkaton. Levyttäminen vaatii paljon suunnittelua ja järjestelyä, mutta myös rahaa. Ainon tarinan kunnianhimoista levytyshanketta ovat olleet tukemassa Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto sekä Kalevalaseura-säätiö.

Levyttämisen parhaita puolia on innostava kokemus yhdessä tekemisestä. Kuva: Tytärten albumi

Valmistautuminen

Ennen studiopäivää on äänitettävä ohjelmisto hiottu harjoituksissa hyvään kuntoon. Taiteellinen johtaja ja albumin taiteellinen tuottaja Sabrina kuvailee yhtyeen valmistautumista levytykseen: “Studiolle saapuessa suurin työ on ainakin laulajien näkökulmasta jo tehty. Ainon tarinan tapauksessa levytykseen valmistautuminen on käsittänyt parin vuoden yhteisöllisen sävellysprosessin, teoksen harjoittelun ja kymmenisen konserttia, joiden myötä teos on hioutunut nykyiseen muotoonsa.”

Sabrina valmistamassa laulukollektiivia äänityspäivään harjoitustilalla Myyräncololla. Kuva: Sini Salo

LEGENDOJEN JALANJÄLJISSÄ

Levytyspäivien aamut alkoivat kokoontumisella Finnvoxin studiolle Pitäjänmäelle. Legendaarinen studio itsessään ja käytäviä koristavat kulta- ja platinalevyt säväyttävät. Uskomatonta ajatella, miten paljon taitoa ja tunnelmaa nämä seinät kätkevät sisäänsä!

Pian virittäydytään ja kerrataan viimeiset muutokset. Saarten tyttärissä on erityistä se, että laulajien stemmat vaihtelevat biisistä toiseen. Sairastapauksissa stemmajakoja saatetaan joutua hienosäätämään viime hetkellä. Yhtyeen laulajat ovat kuitenkin taitavia ja joustavia, joten tämäkään ei koidu sen suuremmaksi ongelmaksi, vaan niin sanotusti pitää hommat mielenkiintoisina!

Äänenavauksen jälkeen suunnataan studioon soundcheckiin. Äänitys tapahtui Finnvoxin suuressa B-studiossa, jonka äänittäjämme Valtteri Tuominen on valmistanut äänityskuntoon edellisenä päivänä. Jokaiselle laulajalle on asetettu oma mikki ja kuulokkeet. Kuulokkeista kuuluu äänittäessä klikki kulloinkin äänitettävän kappaleen tempossa sekä borduna eli jatkuva urkuääni, jonka avulla laulu viritetään haluttuun sävellajiin.

Finnvoxin legendaarisessa B-studiossa mahtuu laulamaan mukavasti koko kuoro. Kuva: Saarten tytärten albumi

PUNAIsEN VALOn PALAessa

Soundcheckin jälkeen alamme äänittää kappaleita yksi kerrallaan. Yhden studiopäivän aikana ehdimme äänittää kuusi kappaletta, mikä on pari biisiä enemmän kuin aikaisemmissa äänityssessioissamme. Keskittyminen on kovaa, kun jokaiseen ottoon laulajat antavat parastaan. On haastavaa yhdistää tekninen tarkkuus ja rohkea heittäytyminen. Ilmaisuun tarvitaan tupla-annos läsnäoloa, jotta tunnelma todella välittyy äänitteen kuulijalle.

Sabrina johtaa kappaleet käyntiin, laulaa omaa stemmaansa ja antaa äänitysvedoista palautetta. Muutaman onnistuneen vedon jälkeen käy kuuntelemassa äänitystä Valtterin kanssa tarkkaamossa. Laulajat kuulevat äänityksen kuulokkeistaan, ja kuka tahansa laulajista voi tehdä kehitysehdotuksia. Laulajat tsemppaavat toinen toistaan, ja biisin äänityksen päättyessä kappaleen säveltämiseen osallistuneille sekä mahdollisille solisteille annetaan raikuvat aplodit.

Punainen valo ei pala onneksi koko päivää, ja äänitysten välissä pidetään tarpeellisia taukoja. Toisille kaivattu tauko on höpöttelyä muiden kanssa kahvihuoneessa, toiset taas tarvitsevat hiljaisuutta ja omaa tilaa. Sitten taas jatketaan!

Tauot ovat tärkeä osa pitkää levytyspäivää. Kuva: Tytärten albumi

Levytystaikaa ja -TAKKEJA

Mitä sitten on levytystaika Saarten tytärten mielestä? Maria kuvaa äänitystyöskentelyä seuraavasti: “Levytyspäivinäkin vielä mahdollistettiin kappaleiden viime hetken muutokset kollektiivisen säveltämisen hengessä. Osaan kappaleista teimme upeita improvisoituja äänimaisemia ja -efektejä loppusilaukseksi. Näitä kuunnellessa saattoi äänittäjällä tosin herätä hieman hilpeitäkin tunteita!”

Marian mukaan kollektiivinen luomisen henki huokui treenien lisäksi myös levytyspäivinä. Kuva: Sini Salo

Myös Annukan mielestä studiopäivässä on taikaa: “Vahvistan studiotaikaa vakivillatakilla. Taikoja välillä tarvitaan, koska narulle menee armotta juuri sen päivän kunto. Ja taikaa on myös lopputulos, tuhatkertaisesti osiensa summa!”

Sabrina kuvailee levytystaikaa näin: “Jotain erityistä taikaa studiolle saapuminen tuo tullessaan. Viimeinen silaus äänityksissä yhteisen virittäytymisen ja läsnäolon ja pienen improvisoinnin kautta. Siitä syntyy levytystaika.”

Annukka varmistaa levytystaian pukeutumalla luottovillatakkiin. Kuva: Tytärten albumi

Äänityspäivän lopuksi olo on kaikkensa antanut mutta tyytyväinen. Jälleen ylitettiin itsemme ja saatiin toteuttaa tätä ainutlaatuista projektia yhdessä! Seuraavassa jutussa kerromme, mitä äänityspäivän jälkeen tapahtuu.

Levytyspäivän päätteeksi on monta syytä leveään hymyyn. Kuva: Tytärten albumi

Ainon tarinan äänittämistä on ollut tukemassa Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto sekä Kalevalaseura-säätiö.

Ainon tarina -levynjulkaisukonsertit keväällä 2024

HELSINKI: 9.3.2024 klo 16, Vapaan taiteen tila

TARTTO: 20.4.2024 klo 14, Tampere-maja

JYVÄSKYLÄ: 4.5. 2024 klo 14, Villa Rana

MÄNTSÄLÄ: 26.5.2024 klo 15, Kulttuurimeijeri

Kuuntele spotifystä uusin sinkkumme

Loppu kaunihin kanasen

 
Sabrina Ljungberg