Soundtrapilla iloa etäkuorolauluun

Monien muiden kuorojen ja lauluyhtyeiden tavoin Sabrina ja Saarten tyttäret otti harjoittelussaan digihaasteen vastaan keväällä 2020, kun muutamien päivien aikana koko yhtyeen toiminta siirrettiin etäyhteyksien varaan.

Netissä toimiva ilmainen Soundtrap-sovellus on tarjonnut alustan stemmojen treenaamiselle, oman laulun kehittämiselle ja soivan kokonaisuuden hahmottamiselle. Harjoittelimme ja äänitimme muun muassa Sabrinan säveltämän Kullainen kotini -kappaleen syksyllä sovelluksen avulla. Ehkä parasta kaikessa, Soundtrap on tarjonnut laulajille mahdollisuuden kuulla toisten laulajien ääntä ja kaivatun kokemuksen jonkinlaisesta yhdessä laulamisesta.

Sabrina kertoo nyt, miten kuorolaulun äänittäminen Soundtrapilla onnistuu, ja antaa vinkit sekä kuoronjohtajille että kuorolaulajille parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Aluksi ohjeiden paljous ja uuden sovelluksen opettelu saattaa hieman pökerryttää, mutta lopulta ohjelma on hyvin simppeli ja käyttäjäystävällinen. Tsemppiä matkaan!

 
 

OHJEET KUORONJOHTAJILLE ETÄ-ÄÄNITTEEN TUOTTAMISEEN

TARVITSET:

  • Langalliset kuulokkeet (bluetooth-kuulokkeet aiheuttavat viivettä)

  • Mahdollisimman hyvän nettiyhteyden

  • Miditiedoston tai muun taustanauhan äänitystä varten (ellet äänitä taustaraitoja ohjelmassa itse)

  • Mahdollisimman hyvän mikrofonin, mikäli laulat pohjaraidat tai muita raitoja itse

  • Google- tai Facebook-tilin sisäänkirjautumiseen

ÄÄNITYSOHJEET:

  1. Avaa sovellus osoitteessa soundtrap.com ja kirjaudu sovellukseen Gmail- tai Facebook-tunnuksillasi. Ruksi pois ‘Start your 1 month free trial’. Kuoroprojektissa pärjäät ilmaisversiolla ihan hyvin.

  2. Paina ‘Enter Studio’ ja valitse ‘New Project: Music’

  3. Nimeä projekti ja tallenna muutokset painamalla ylhäältä ‘save’. Muista tallentaa projekti riittävän usein!

  4. Valitse oikealta yläkulmasta asetuksista tahtilaji (Time Signature) ja ruudukon koko (Grid).

  5. Valitse projektin tempo alalaidasta. Oikealla puolella näet metronomin (on/off).

  6. Metronomin asetuksia voit vaihtaa viereisestä painikkeesta. Voit myös tuoda ohjelmaan valmiin metronomiraidan.

  7. Lisää pohjaraidat laulajiesi tueksi painamalla vasemmasta yläkulmasta ‘Add new track’.

  8. A) Mikäli käytät projektin pohjana midi- tai muuta valmiina löytyvää tiedostoa ja valitse ‘Import file’ ja valitse ladattava tiedosto koneeltasi TAI
    B) mikäli äänität raidat itse laulaen, äänitä raidat kts. Ohjeet laulajille.

  9. Jaa projekti laulajillesi oikealta ylävalikosta ‘Share’. Jaa projektin linkki tai kutsu laulajat yksitellen sähköpostilla. Linkki vanhenee kuukauden sisällä, mutta saat tarvittaessa päivitetyn linkin uudestaan samasta paikasta.

  10. Nyt voit kuunnella koko kuorosi, yksittäisten laulajien ja vaikkapa stemmaryhmien laulua. Mikäli haluat, voit tallentaa yksittäiset äänitykset wav-tiedostoina koneellesi ‘export this track’ -toiminnon avulla (raidan oikean yläkulman kolmen pisteen valikosta). Varsinainen miksaus kannattaa tehdä erillisellä ohjelmalla. Yllä oleva kappale on miksattu Garage Band -ilmaisohjelmalla.

    MUISTA VIELÄ NÄMÄ:

  • Voit myös luoda ja nimetä laulajille valmiiksi omat stemmaraidat, joille he äänittävät laulunsa.

  • Tutorial- ja FAQ-valikoista löydät opetusvideoita ja ohjeita Soundtrapin käyttöön englanniksi.

  • Lue ohjeet laulajille huolellisesti ja kokeile sovellusta ensin itse.

  • Tällä sovelluksella et saa studiolaatua, mutta näppärän työkalun etäharjoituksiin ja pienimuotoisiin projekteihin. Kokeilun iloa!

Sabrina ja Saarten tytärten Kullainen kotini -projekti Soundtrapissa

Sabrina ja Saarten tytärten Kullainen kotini -projekti Soundtrapissa

OHJEET LAULAJILLE ETÄ-ÄÄNITTEELLÄ LAULAMISEEN

TARVITSET:

  • Langalliset kuulokkeet (bluetooth-kuulokkeet aiheuttavat viivettä)

  • Mahdollisimman hyvän mikrofonin. Tietokoneen sisäinen mikrofoni saattaa riittää hyvin, mutta mikäli sinulla on useampia mikkivaihtoehtoja, testaamalla selvität mikä niistä on paras. Esimerkiksi Samson Meteor Mic tarjoaa kohtuuhintaisen ja jo laadukkaamman vaihtoehdon kotiäänittelyihin.

  • Mahdollisimman hyvän nettiyhteyden

ÄÄNITYSOHJEET:

  1. Avaa kuoronjohtajasi lähettämä kutsulinkki ja kirjaudu sovellukseen gmail- tai Facebook-tunnuksillasi.

  2. Ruksi pois ‘Start your 1 month free trial’. Kuoroprojektissa pärjäät ilmaisversiolla ihan hyvin.

  3. Paina ‘Enter Studio’

  4. Kuuntele kuoronjohtajasi tallentama pohjaraita tai -raidat painamalla kyseisten raitojen kohdalla kuuloke-kuvaketta. Voit myös kuunnella muiden laulajien tekemiä äänityksiä tässä vaiheessa, mutta äänityksen aikana kannattaa kuunnella vain pohjaraitoja.

  5. Äänitä uusi lauluraita valitsemalla uusi raita vasemmalta yläkulmasta ‘Add new track’. Nimeä uusi raita valitsemalla kolmesta pisteestä ‘Rename’ ja syötä uusi nimi, esim. stemmasi ja oma nimesi ‘A1 Sabrina’.

  6. Asenna käyttämäsi mikrofoni sovellukseen valitsemalla vasemmalta ‘Input: Internal Microphone’. Testaa sopiva äänitysvolyymi painamalla mikrofoniasetuksen oikealta puolelta (nuotti ja ratas -kuvake), josta aukeaa ‘Volume check’. Ohjelma ilmaisee, kun volyymi on sopiva.

  7. Valitse ylhäältä asetuksista (Settings) äänenlaaduksi (Sound Quality) korkein mahdollinen (High).

  8. Kun olet valmis äänittämään, valitse keskeltä ‘Start recording’. Ohjelma kysyy käytätkö kuulokkeita, valitse ‘I’m using headphones’. Äänitys alkaa punaisesta ‘rec’-napista painamalla. Huomaa, että ohjelma laskee tahdin eteen ennen kuin nauhoitus alkaa!

  9. Siirrä kursori haluttuun kohtaan joko raahamalla tai alaosan kuvakkeista säätämällä. Voit kuunnella tai jatkaa äänitystä kesken kappaletta viemällä kursorin haluttuun kohtaan ja valitsemalla ‘play’ tai ‘rec’ -painikkeista. Oikealla alhaalla suurennuslasista voit lähentää ja loitontaa näkymää.

  10. Kuuntele äänityksesi ja varmista, että se on halutun mukainen. Äläkä sure, oman laulun ja mahdollisten virheiden bongaaminen on usein ärsyttävin, mutta myös tehokkain hetki treenaamisen näkökulmasta.

Soundtrap on visuaalinen ja pienen tutustumisen jälkeen selkeä käyttää.

Soundtrap on visuaalinen ja pienen tutustumisen jälkeen selkeä käyttää.

EI MENNYT KERRALLA PURKKIIN? EI HÄTÄÄ!

  • Voit paloitella ja poistaa tarvittaessa äänityksestä tietyn kohdan viemällä kursorin poistettavan vuoroin kohdan alkuun ja loppuun ja painamalla hiiren oikealla valikon auki ja painamalla ’Split region’. Voit poistaa halutun kohdan valitsemalla kohdan ja painamalla näppäimistön delete-näppäintä.

  • Jos haluat luupata eli soittaa uudestaan jotain kohtaa, voit painaa oikean yläkulman pyöreästä nuolikuvakkeesta ja valita raahaamalla luuppi oikeaan kohtaan. Tämä on hyvä treenikeino hankaliin paikkoihin!

  • Mikäli äänityksessäsi on viivettä, voit raahata äänitystäsi liikuttamalla koko äänitystä.

    MUISTA VIELÄ NÄMÄ:

  • Varmista aina, että äänität vain oman stemmaraitasi!

  • Muista tallentaa äänityksesi tarpeeksi usein!

  • Teknisestä osaamisesta ja välineistöstä johtuen osalle sovelluksen käyttö on mutkatonta ja hauskaa, ja osalle.. tuskaisaa taistelua. Mikäli äänittäminen ohjelman kautta ei syystä tai toisesta onnistu, voit myös äänittää stemmasi esim. kännykän sanelimella ja tuoda äänityksen stemmaraidan ‘import’ -toiminnolla sovellukseen.

  • Tutorial- ja FAQ-valikoista löydät opetusvideoita ja ohjeita Soundtrapin käyttöön englanniksi.

  • Mukavia musisointihetkiä Soundtrapin parissa!

 
Sabrina Ljungberg